Home

Nieuws 193 x bekeken

FAO-panel voor hervorming handelssysteem voedsel

Rome – Het wereldhandelsoverleg moet worden herzien om volgende voedselcrises te voorkomen. Voedselimporterende landen moeten meer toegang krijgen tot de wereldmarkt terwijl exportbeperkende maatregelen harder moeten worden aangepakt. Dat schrijft een panel van voedselexperts, waaronder de Wageningse professor Rudy Rabbinge, in een rapport voor wereldvoedselorganisatie FAO.

Het stuklopen van de Doha-Ronde biedt volgens het panel de unieke kans op een nieuw, alternatief project waarbinnen ”vertrouwen in internationale markten” niet langer automatisch wordt gekoppeld aan onvoorwaardelijke vrijhandel. Met name voor landen met een laag inkomen die netto voedsel importeren moeten aparte regels komen.

Specifiek moeten netto voedselimporterende landen meer ruimte krijgen zich te wapenen tegen een plotselinge en grote toename van de importen, die de eigen landbouw kan ontwrichten. In feite volgt het panel daarmee de WTO-lijn van handelsblokken India en China.

Het panel stelt dat de relatie tussen voorraden en de beweeglijkheid van prijzen bewezen is, en dat voorraadniveaus wereldwijd zouden moeten worden gecoördineerd. Informatie over oogsten en voorraden zou ook gedeeld moeten worden. De twintig belangrijkste landen binnen het G20-overleg pleitten eerder voor een dergelijk systeem.

Het panel pleit ook voor een limiet op het aantal puur speculatieve deelnemers aan de termijnmarkt.
Volgens het panel wordt het wereldhandelsoverleg sinds de zogeheten Uruguay-Ronde gevoerd met overproductie van voedsel in het achterhoofd. Van overproductie is tegenwoordig echter nauwelijks meer sprake, aldus het panel.

Of registreer je om te kunnen reageren.