Home

Nieuws 2 reacties

FAO: Hoge voedselpijzen houden aan

Rome – Sterke schommelingen in de voedselprijzen met hoge uitschieters zullen nog een tijd aanhouden en mogelijk toenemen, voorspelt de Wereldvoedselorganisatie FAO in een maandag gepubliceerd rapport.

Daarvan zullen vooral de armen in Afrika het slachtoffer worden. Volgens de FAO lijden nu 925 miljoen mensen in de wereld honger. Enkele jaren geleden waren dat er nog 850 miljoen.

De stijging van de voedselprijzen wordt veroorzaakt door de snel toenemende vraag in snel groeiende economieën en door de groei van de wereldbevolking. Bovendien kan teelt voor biobrandstof de teelt van voedsel verdringen. Dat laatste maakt de voedselprijzen afhankelijk van de sterke schommelingen in de energieprijzen. Ook komt extreem weer vaker voor dan vroeger en ook dat leidt tot schommelingen in prijzen voor voedsel.

De FAO wil dat regeringen de boeren stimuleren om te investeren in verhoging van de productiviteit. Ook moet verspilling van voedsel in rijke landen worden tegengegaan. Landen moeten niet op hogere voedselprijzen reageren met beperkingen van de export van landbouwproducten, maar de wereldhandel daarentegen vrijer maken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hogere productprijzen voor de boer zijn de bron van inkomsten om investeringen in productiviteit verhoging te kunnen betalen. Het spel van vraag en aanbod zal na schommelingen leiden tot een nieuw evenwicht.
    De dumpprijzen van agrarische producten in het afgelopen decennium gaf geen bijdrage aan een duurzame landbouw. Die boemarang komt nu terug.....

  • no-profile-image

    We merken er nog weinig van!!

Of registreer je om te kunnen reageren.