Home

Nieuws

Extra top nodig voor oplossen eurocrisis

Brussel - De leiders van de 27 EU-landen zijn er zondag niet in geslaagd afspraken te maken om de eurocrisis op te lossen. Ze komen woensdag in Brussel opnieuw bijeen voor een extra top, gevolgd door een beraad van de leiders van de 17 eurolanden. Tijdens deze bijeenkomsten moeten dé besluiten vallen die leiden tot een alomvattend reddingspakket.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy is de extra top nodig omdat de materie zo gecompliceerd is. Sarkozy onderstreepte dat Duitsland en Frankrijk, de twee belangrijkste Europese landen, op één lijn zitten. Eerder waren er geluiden dat zij het oneens zouden zijn over onder meer de versterking van het noodfonds voor de euro.

De eurolanden willen de slagkracht van dit fonds, dat inclusief bijdragen van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, vergroten. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet beslist. Er wordt gedacht aan de mogelijkheid via het fonds risico's deels af te dekken die private partijen lopen als zij staatspapier van zwakke eurolanden kopen.

De EU-landen willen ook de positie van de banken versterken. Die zouden hun financiële buffers moeten verhogen tot 9 procent van hun kapitaal. Banken die dat niet op eigen houtje kunnen en die ook niet door hun land geholpen kunnen worden, zouden een beroep mogen doen op het noodfonds.

Waarschijnlijk zal de banken worden gevraagd een aanzienlijk groter deel (mogelijk meer dan 50 procent) van de schulden van Griekenland kwijt te schelden dan tot dusver de bedoeling was. Uit een uitgelekt rapport blijkt dat Athene de komende decennia niet in staat is zijn schulden af te betalen, ook niet met steun die het uit Europa krijgt.

EU-president Herman Van Rompuy, die ook vanaf nu de toppen van de eurolanden zal voorzitten, zei dat de EU gaat onderzoeken of een beperkte verdragswijziging mogelijk is om de begrotingsdiscipline in de eurozone te versterken.

Premier Mark Rutte toonde zich ingenomen dat de speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline, waarop Nederland aandringt, een stapje dichterbij lijkt gekomen. De EU-leiders schrijven in hun slotverklaring dat ze blij zijn dat de Europese Commissie van plan is om de verantwoordelijke commissaris meer macht te geven.

De EU-top van zondag wordt in de avonduren gevolgd door een top van de 17 eurolanden.


Of registreer je om te kunnen reageren.