Home

Nieuws 198 x bekeken

Export groente en fruit in augustus licht verbeterd

Zoetermeer – De achterstand in het geëxporteerde volume verse groente en fruit is ten opzichte van 2010 in augustus weer wat ingelopen.

In juli liep de totale export nog een kleine 10 procent achter op 2010, in augustus is dat teruggelopen tot ruim 8 procent, zo blijkt uit een analyse van de cijfers van het Productschap Tuinbouw. Ten opzichte van 2009 is het verschil nog steeds marginaal te noemen.

Wel was de maand augustus met een totaal geëxporteerd volume van 247.000 ton beduidend slechter dan de twee eerdere jaargangen. De verbeterde exportsituatie is met name toe te schrijven aan de gestegen uitvoer naar landen buiten de Europese Unie. Tot en met augustus ging in totaal een kleine 160.000 ton naar niet EU-landen.

Uitschieter is de Verenigde Staten, waar de export voor het derde jaar op rij een flinke groei laat zien. Er werd tot en met augustus in totaal 22.000 ton naar de VS geëxporteerd, een groei van respectievelijk 15 en 28 procent ten opzichte van 2009 en 2010. Daarvan is het merendeel paprika (17.000 ton).

Ook binnen de EU is de daling in export op zijn retour. Met een totaal volume van 1,3 miljoen ton is de achterstand ten opzichte van 2010 met een procentpunt teruggelopen (tot min 9 procent). Winst wordt met name geboekt in de export naar het Verenigd Koninkrijk, dat in augustus uitkomt op een totaal van 232.000 ton.

De export naar Duitsland is nog niet structureel verbeterd. Daarvan ligt de export nog steeds ruim 12 procent achter ten opzichte van 2010. Van de belangrijkste exportproducten liggen met name tomaat en komkommer nog ver achter op schema.

Of registreer je om te kunnen reageren.