Home

Nieuws

Experts kritisch over MKZ-procedure Kootwijkerbroek

Den Haag – Een Britse en een Belgische expert tonen zich kritisch over de gevolgde laboratoriumprocedures bij de vaststelling van mond- en klauwzeer (MKZ) in Kootwijkerbroek in 2001.

Maar ze hebben geen twijfel over de diagnose: er was mond- en klauwzeer in het monster.
Dat blijkt uit een rapportage die staatssecretaris Henk Bleker dinsdag aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

De twee experts, Nigel Ferris van het Institute for Animal Health in Pirbright (Verenigd Koninkrijk) en Kris De Clerq van het Veterinary and Agrochemical Research Center in Ukkel (België) zeggen in de rapportage een aantal beslissingen van destijds niet te begrijpen.

Daarbij gaat het onder meer om het besluit om geen aanvullende test te doen op een monster met varkensniercellen. ”Dit monster zou zeer waarschijnlijk een positief signaal hebben gegeven (...) en zou de conclusie die op 28 maart 2001 werd getrokken en gerapporteerd verder hebben ondersteund”, aldus De Clerq en Ferris.

Andre Bianchi, directeur van het Centraal Veterinair Instituut, is verheugd over de bevindingen van de experts. Hij zegt dat om een snelle voortgang van de diagnostiek te garanderen destijds soms is afgeweken van de juistheid van de procedures.

Of registreer je om te kunnen reageren.