Home

Nieuws

Exacte wijzigingen biologisch diervoeder nog onzeker

Brussel – Twee maanden geleden heeft de Europese Commissie (EC) voorgesteld om varkens- en kippenhouders te verplichten om meer biologisch voer uit de regio te halen. Dit zorgde voor veel kritiek. De EC gaat nu de plannen aanpassen.

Voor herkauwers is het altijd al verplicht om 50 procent van het biologisch voer van het eigen bedrijf te halen. In het gesprek op 27 en 28 september tussen de lidstaten en de EC werd gesproken over 70 procent voor herkauwers en 40 procent voor varkens en pluimvee. De lidstaten gaven aan dat 60 procent voor herkauwers realistischer is en dat van niets naar 40 procent voor varkens en pluimvee onrealistisch is.

In het gesprek tussen de EC en de lidstaten is ook gesproken of het mogelijk is om de voorgenomen (en al tien jaar geleden aangekondigde) wijziging van 95 naar 100 procent biologische ingrediënten voor biologisch voer voor varkens en kippen door te voeren. Veel veehouders en mengvoerfabrikanten denken dat het niet mogelijk is. Er zijn nog enkele eiwithoudende voedermiddelen die biologisch nog niet voldoende voorhanden zijn. Ze pleiten daarom voor een geleidelijke overgang. Echter als er niets wordt besloten, gaat het percentage op 1 januari 2012 automatisch naar 100 procent.

Het huidige voorstel dat besproken is, rept over een maximum van 3 procent gangbare ingrediënten in 2012 en één procent in 2013. De lidstaten hebben aangegeven dat dit erg krap wordt.

Wat de exacte wijzigingen rondom het percentage gangbare ingrediënten en het percentage biologisch voer dat boeren van het eigen bedrijf moeten betrekken zijn is nog niet duidelijk. Maar de plannen zijn nog niet van tafel. De kritiek die op de voorgenomen plannen zijn gekomen heeft de EC doen besluiten de voorstellen aan te passen.

Het onderwerp zal in oktober weer op de agenda staan, maar het lukt de EC waarschijnlijk pas in november een nieuw voorstel op tafel te hebben. Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, zal in Brussel pleiten voor een soepele overgangsregeling van de oude en naar de nieuwe situatie, om te voorkomen dat bedrijven op 1 januari in de problemen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.