Home

Nieuws

Europese jonge boeren positief over extra steun

Brussel – De Europese organisatie voor jonge boeren, Ceja, is positief over de maatregelen die Eurocommissaris Dacian Ciolos treft om jonge agrariërs te ondersteunen.

Hij stelt in zijn voorstel voor het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid dat iedere lidstaat verplicht 2 procent van het budget voor de directe inkomenssteun (eerste pijler) moet reserveren voor jonge ondernemers. Deze maatregel kom naast de ondersteuningsmaatregelen voor jonge agrariërs die in de tweede pijler (plattelandsbeleid) zitten.

”Het is goed dat er prioriteiten worden gelegd bij de nieuwe generatie boeren”, aldus Ceja. De organisatie is positief over de maatregelen, waarmee de commissie tegemoet komt aan de speciale behoeften van jonge boeren in heel Europa. Met name in de eerste vijf jaar na bedrijfsovername zijn prijsschommelingen lastig voor een jonge ondernemer. ”Het is goed dat er daarom in de eerste vijf jaar 25 procent extra premie naar de jonge boeren gaat”, aldus Ceja.

Joris Baecke, voorzitter van Ceja, reageert: ”De voorgenomen hervormingen bieden kansen om het agrarische vak weer aantrekkelijk te maken voor jonge mensen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.