Home

Nieuws

Europese goedkeuring voor Mycoplasma hyopneumoniae-vaccin

Boxmeer – De Europese Commissie heeft toestemming verleend aan MSD Animal Health om het single-dose-vaccin (eenmalige dosering) tegen Mycoplasma hyopneumoniae bij varkens in de Europese Unie op de markt te brengen.

Het vaccin (Porcilis M Hyo ID Once) is in de 25 lidstaten van de Europese Unie en in IJsland en Noorwegen goedgekeurd voor actieve immunisatie van vleesvarkens ter bestrijding van longlesies en daling in dagelijkse gewichtstoename tijdens de afmestperiode als gevolg van door Mycoplasma hyopneumoniae (M Hyo) veroorzaakte infecties.

Het nieuwe vaccin verschilt van het bestaande M Hyo vaccin in de zin dat het slechts eenmalig hoeft te worden geïnjecteerd (terwijl het bestaande vaccin in twee injecties moet worden toegediend), en dat het is goedgekeurd voor intradermale toediening (terwijl het bestaande vaccin is goedgekeurd voor intramusculaire injectie).

De introductie op de Nederlandse markt hangt af van de toekenning van een nationale vergunning, die naar verwachting vier tot zes maanden zal duren.

M Hyo veroorzaakt een chronische longontsteking waarbij als gevolg van andere bacteriële infecties (zoals P. multocida, B. bronchoseptica, S. suis, H. parasuis en A. pyogenes) complicaties kunnen ontstaan. Besmetting van koppels varkens met M Hyo leidt dan ook vaak tot aanzienlijke economische schade voor de varkenshouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.