Home

Nieuws 163 x bekeken

Europese Commissie werkt aan wetgeving voor derivatenmarkt

Brussel – De Europese Commissie werkt aan wetgeving die de handel in grondstoffenderivaten aan meer regels bindt. De commissie wil het aantal contracten dat handelaren kunnen aangaan beperken en ook de omvang van de contracten aan een maximum binden. Volgens Britse media zal het Verenigd Koninkrijk met financieel centrum Londen protesteren.

De regelgeving geldt voor alle grondstoffen, van granen tot aardolie of edelmetalen. De Europese Commissie zou ook de snelheid waarmee gehandeld wordt willen terugbrengen. Mogelijk mogen derivaten in de toekomst alleen elektronisch, dus onder het oog van de reguleerders, worden verhandeld. De bedoeling is de prijsschommelingen de dempen en toe te gaan naar een meer realistisch prijspeil.

Derivaten zijn afgeleide producten. Het betreft vaak swaps, waarbij risico’s op bijvoorbeeld een rentewijziging, andere wisselkoers of prijsdaling worden geruild. Derivaten worden in hoofdzaak tussen commerciële partijen verhandeld waardoor ze bijna onzichtbaar zijn.

In de VS, waar markten al meer zijn gereguleerd dan in Europa, heeft het congres deze week vergelijkbare wetgeving aangenomen. In de VS mogen bedrijven volgens de wetgeving nooit meer dan 25 procent van het leverbare volume van een grondstof in bezit nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.