Home

Nieuws 161 x bekeken

Europees akkoord over aanpak schuldencrisis

Brussel - Na een marathonzitting van zo'n acht uur hebben de leiders van de eurozone een akkoord bereikt over de aanpak van de Europese schuldencrisis. EU-president Herman Van Rompuy sprak donderdagochtend vroeg over een allesomvattend pakket maatregelen.

Van Rompuy zei na afloop van de vergadering dat de leiders van de EU met dit pakket ,,de fundering van onze toekomst'' hebben gelegd. De EU-president onderstreepte het belang van een reddingspakket. Niet alleen Griekenland, maar heel Europa leek in gevaar te zijn.

Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich verheugd met de maatregelen. ,,Europa heeft laten zien dat het alles doet dat nodig is.''

Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden versterkt tot 1000 miljard euro. De lidstaten wilden de vuurkracht van het fonds vergroten zonder er daadwerkelijk extra geld in te storten. De slagkracht wordt vergroot doordat het fonds garanties afgeeft voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden. Ook zal er een 'speciaal potje' bij het Internationaal Monetair Fonds komen waar landen die veel financiële middelen hebben zoals China en Brazilië, geld in kunnen storten.

In de eindconclusie zijn ook teksten opgenomen over Italië. Het land moest de andere eurolanden overtuigen dat het werk maakt van de begroting en bezuinigingen doorvoert. Het was volgens Barroso niet voldoende om alleen goede wil te tonen. ,,De sleutel is implementatie.'' Barroso sprak van ,,heldere, duidelijk maatregelen die Italië zichzelf heeft opgelegd'' om zijn begroting op orde te brengen. De Europese Commissie is gevraagd om de voortgang in de gaten te houden.

Woensdagavond kort voor de eurotop hadden de leiders van alle 27 EU-lidstaten al een eerste succes geboekt. Zij verklaarden dat de banken een buffer moeten aanleggen. Met dat geld moeten banken de schokken van de schuldencrisis kunnen doorstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.