Home

Nieuws 258 x bekeken

Europa heeft grootste buitenlands landgebruik

Wenen - Meer dan 60 procent van de Europese behoefte voor landbouwproducten en grondstoffen wordt ingevuld door productie in het buitenland.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk importeren samen voor meer dan 80 miljoen hectare per jaar. Dit heeft het Sustainable Europe Research Institute (SERI) uitgerekend. Hiermee is Europa het continent met het meeste buitenlandse landgebruik.

SERI onderzocht in opdracht van Friends of the Earth Europe het landgebruik van 112 staten en regio’s. Daarvoor werd per staat het landgebruik dat resulteert in productie voor export afgetrokken van de grond die nodig is voor binnenlandse productie en de grond waar in het buitenland beroep op wordt gedaan via import.

Elke Europeaan ‘consumeert’ 1,3 hectare, terwijl inwoners van China en India het met minder dan 0,4 hectare moeten stellen. In de top tien van landen die een grote behoefte hebben aan grondgebruik elders, staan met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Nederland en Spanje zes Europese lidstaten.

Friends of the Earth vreest dat het landgebruik van Europa nog zal toenemen door de overschakeling op biomassa en biobrandstof, terwijl in ontwikkelingslanden de discussie oplaait of vruchtbare grond gebruikt mag worden voor productie gericht op export of gereserveerd moet worden voor de eigen voedselvoorziening. De organisatie waarschuwt dat mensen elders ter wereld niet over een eerlijk deel van de grondstoffen zullen kunnen beschikken wanneer Europa zijn landgebruik niet gaat verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.