Home

Nieuws

Engelse bonden: een gemiste kans

Londen – ‘’De Commissie zegt dat het een slimme, duurzame en inclusieve groei voor de Europese landbouw wil. Wij geloven dat maar erg weinig van de voorstellen zullen helpen om deze doelen te bereiken en veel er van zullen juist de landbouw in Engeland en Wales in de tegengestelde richting duwen. De plannen zijn dan ook teleurstellend en een gemiste kans.’’

Dat stellen de Engelse National Farmers Union en de plattelandsorganisatie Country Land & Business Association CLA in een gezamenlijke verklaring. ‘’Vorige keer, in 2003, zijn we begonnen met bruikbare voorstellen die helaas door onze eigen regering zo zijn uitgevoerd dat het ongelijk uitpakte voor ons Engelse boeren. Nu beginnen we met onbruikbare voorstellen. De NFU en de CLA zullen, samen met hun partners in Europa, al het mogelijke doen om ze te verbeteren en enkele van de ergste aspecten te verwijderen.’’

De Engelse bonden willen vooral dat er, op grond van gelijkheid, gelijkwaardige vergroeningsmaatregelen in de hele EU komen. Ook moet het aan Groot-Brittannië toegekende budget, in beide pijlers, eerlijk blijven ‘zo dat er geen noodzaak is om daarna geld van de ene naar de andere pijler te verschuiven.’ ‘’We zullen met name pogingen om meer dan 10 procent modulatie te verkrijgen niet steunen.’’ De Engelsen zijn tenslotte bang voor ‘definities van wat actieve boeren zijn die een nachtmerrie worden om te handhaven.’ ‘’De beperkte definitie van een actieve boer en de voorgestelde reductie en aftopping van de rechten zijn hoogst discriminerend.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.