Home

Nieuws 235 x bekeken 1 reactie

Energieprijs verdubbelt door verduurzaming

Brussel - De energieprijzen in de Europese Unie zullen de komende twintig jaar fors toenemen als gevolg van de eisen die Europese Commissie stelt aan uitstoot van CO2.

Dat blijkt uit een uitgelekte nota van de Europese Commissie (EC). Dit eerste concept dat in omloop is, is onderdeel van de zogenaamde Energy Roadmap. Deze roadmap bestaat uit diverse scenario’s die uitgerold kunnen worden de komende jaren. De plannen rekenen een aantal mogelijke oplossingen door om de CO2-uitstoot in 2050 met 80 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

Het uitgangspunt is om voor de energie-opwekking minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen als kolen en gas. In alle plannen zal de prijs voor energie de komende tien tot twintig jaar sterk stijgen. Het meest duurzame scenario dat de EC doorrekende – waarin wordt uitgegaan van voornamelijk investeringen in wind- en zonne-energie en biomassa – betekent zelfs een verdubbeling van de prijzen.

Sjoerd Marbus, woordvoeder van de belangenbehartigersorganisatie van de Nederlandse energiesector Energie Nederland: ”de plannen van de EC zijn bedoeld om meer grip te krijgen op de ontwikkeling van de energieproductie in de Europese Unie en eventuele nucleaire rampen zoals in Japan dit jaar, te voorkomen. Ook al worden alle mogelijkheden bekeken en doorgerekend, de energievoorziening zal zo veel mogelijk verduurzamen. Als gevolg daarvan zullen de prijzen drastisch stijgen omdat de investeringen hoog zijn.”

Volgens Rob van der Valk van LTO Glaskracht benadrukt dit weer dat het cruciaal is voor met name de glastuinbouw, om alternatieven te hebben voor de huidige energieproductie. ”De ontwikkelingen naar verduurzaming van energie is niet makkelijk en duur. Toch benadrukken de uitgelekte plannen van de Europese Commissie dat het van belang is dat ondernemers niet meer afhankelijk zullen zijn van fossiele brandstoffen voor de opwekking van energie en het goed is als zij meer duurzame keuzemogelijkheden krijgen voor hun energievoorziening.”

De EC presenteert op 13 december as de plannen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    oplossingen zijn er al lang maar men wil gewoon niet

Of registreer je om te kunnen reageren.