Home

Nieuws

'Ehec-evaluatie: scherper crisismanagement bij PT leggen'

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) moet structureel nieuwe risico’s als Ehec gaan inventariseren. Dat moet samengaan met een aanscherping van het crisismanagement.

Dat blijkt uit een evaluatie van de Ehec-aanpak in de sector, uitgevoerd door het PT. Zo moet er een meldpunt komen voor calamiteiten bij het PT. Met een structurele inventarisatie van nieuwe potentiële risico’s kan de sector tijdig beleid opstellen. Het PT zou die actievere signaleringsfunctie moeten spelen, denkt de sector.

Nu ontbreekt het de sector aan zo’n risicobeleid. Ook is de samenwerking met instanties als VWA en RIVM niet goed genoeg om tijdig in te kunnen spelen op nieuwe uitbraken. Er is een netwerk van deskundigen nodig om bij een uitbraak een genuanceerd beeld in de pers neer te zetten.

Ondanks het ontbreken van goed risicomanagement concluderen de partijen uit teelt en handel dat de sector niet in de positie zat de Ehec-epidemie te voorkomen plus de daarop volgende financiële crisis. Daarvoor waren te veel omgevingsfactoren te sterk, zoals het negatieve consumptie-advies van de Duitse minister van landbouw. Ook de media speelden een negatieve rol met vaak onjuiste of ongenuanceerde berichtgeving, stellen de partijen.

Opvallend is verder de zwakke afstemming met Europese instanties tijdens de Ehec-crisis. Door vakantie waren voedselagentschap Efsa en de commissie zelf lang onbereikbaar.

Dat vertraagde de behandeling van onder meer het voorstel voor productiebeperking door Nederlandse telers. Ook werd niet altijd zorgvuldig gecommuniceerd, blijkt uit de evaluatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.