Home

Nieuws 214 x bekeken

Efsa wil af van verouderde vleeskeuringsmethoden

Brussel – Varkenskarkassen moeten bij de bij de post mortemkeuring niet meer worden betast en ingesneden. Dat vindt de Europese voedsel veiligheidsautoriteit Efsa. Het instituut onderzoekt de mogelijkheden om tot een modernisering van de vleeskeuring te komen.

Er zou volgens de Efsa een systeem moeten komen dat veel meer is gericht op het zo vroeg mogelijk ontdekken van besmettingen met salmonella, Yersinia en toxoplasmabacteriën.

Onderdelen van een dergelijk systeem zijn een kwaliteitsbewakingssysteem op de bedrijven gecombineerd met preventieve bemonsteringen op de bedrijven. Volgens de Efsa worden met de huidige keuringsmethoden besmettingen van varkensvlees met salmonella, yersinia of toxoplasma niet aan het licht gebracht. Door meer keteninformatie te verzamelen is het mogelijk risico’s in te dammen”, aldus de Efsa.

Voor het vaststellen van besmettelijke ziekten als bijvoorbeeld MKZ of varkenspest zou karkaskeuring via insnijden of betasten nog een mogelijke rol kunnen vervullen. Dit effect moet echter ook niet worden overschat, zo stelt de Efsa. ”De mogelijkheden van een goed ontwikkeld toezichts- en monitoringssysteem moeten niet worden onderschat”, aldus de Efsa.

Op het gebied van vervuiling met dioxine en andere contamionanten beveelt de Efsa aan om een bemonsteringsstrategie te ontwikkelen die rekening houdt met de productiewijzen van de varkens.

Bedrijven die werken met een volledig HACCP-protocol zouden anders behandeld kunnen worden dan bedrijven die zonder zo’n protocol werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.