Home

Nieuws 192 x bekeken

'EU toetst alternatief Hedwige wél vooraf'

Den Haag – De weigering van Nederland de Hedwigepolder onder water te zetten kan sneller tot een inbreukprocedure leiden dan staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil doen geloven. Dat stelt politicoloog Herman Lelieveldt van de prestigieuze Roosevelt Academy in Middelburg.

Volgens Bleker behoeft zijn alternatief voor de ontpoldering geen goedkeuring van de Europese Commissie vooraf; Brussel toetst enkel het resultaat. Naar de letter van de wet heeft hij daar gelijk in, maar dat betekent niet dat milieucommissaris Janez Potocnik geen middelen heeft om het kabinet te dwingen op haar schreden terug te keren.

”Het klopt dat lidstaten zelf bepalen hoe zij wetgeving implementeren”, zegt Lelieveldt. ”Maar dan moet het wel goed gebeuren. En als dat niet het geval is, treedt de Commissie op. In eerste instantie zal dat zijn door Nederland op te dragen alsnog te ontpolderen en vervolgens, bij weigering, door de zaak voor te leggen aan het Europese Hof.”

Een soortgelijke kwestie speelde afgelopen jaren in Italië. De Kaderrichtlijn Afval schrijft lidstaten voor hun afval op een fatsoenlijke manier te verwerken, zonder precies te omschrijven hoe dat moet. ”Toen in Napels maandenlang het vuilnis niet werd opgehaald, zei de Commissie: dit is niet in overeenstemming met de richtlijn. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een veroordeling door het Hof in Luxemburg.”

De kans dat Nederland als resultaat van een dergelijke procedure een hoge boete krijgt opgelegd, is volgens Lelieveldt mogelijk maar niet waarschijnlijk. In de meeste gevallen komt het voor die tijd tot een oplossing, zegt hij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.