Home

Nieuws 204 x bekeken

EU steekt miljarden in transport en energie

Brussel - De Europese Commissie wil een betere infrastructuur, duurzamere energie en sneller dataverkeer in Europa.

Voor de aanleg en realisatie hiervan is het dagelijks bestuur van de Europese Unie bereid miljarden beschikbaar te stellen via de uitgifte van speciale obligaties. Met name private partijen moeten zo bereid zijn projecten aan te gaan.

De Europese Commissie kwam woensdag met het plan getiteld Europa verbinden, dat goed is voor 50 miljard euro aan investeringen in transport, energie en digitale netwerken. Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie zullen de forse investeringen banen creëren en Europa's concurrentiepositie een flink duw in de rug geven, "net wanneer Europa dat het hardst nodig heeft''.

De speciale obligaties hebben niets te maken met euro-obligaties, zo benadrukte president José Manuel Barroso. De president van de Europese Commissie hoopt dat er volgend jaar met een proef begonnen kan worden, onder leiding van de Europese Investeringsbank.

De commissie zet fors in op de verbetering van de transportsector in Europa. Hier staat een pot met 31,7 miljard euro ter beschikking voor de verbetering van wegen tussen bijvoorbeeld lidstaten. De energiesector kan rekenen op circa 9 miljard euro, evenals de telecom- en ICT-sector

De plannen moeten nog door zowel het Europees Parlement als door de lidstaten goedgekeurd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.