Home

Nieuws 255 x bekeken

EU staakt overleg met Oekraïne over akkoord

Brussel – De EU heeft de gesprekken met Oekraïne over een handelsakkoord afgebroken. De EU heeft moeite met de veroordeling van ex-premier Julia Timosjenko.

Het bezoek van de Oekraïense president Victor Janoekovitsj aan de EU, dat voor donderdag was gepland, is door Brussel uitgesteld. Volgens de Russische premier Vladimir Poetin heeft Oekraïne zich nu aangesloten bij de vrijhandelszone, die Rusland gaat vormen met zeven andere landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet Unie. Volgens Poetin is de vorming van de vrijhandelszone niet in strijd met de regels van de WTO, waar Rusland lid van wil worden. De zone omvat Rusland, Moldavië, Wit-Rusland, Tajikistan, Kazachstan, Armenië, Kirgistan en Oekraïne. Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan vormen al een douane-unie.

Vorige maand meldden de EU en Oekraïne dat ze begin december een handelsakkoord zouden tekenen. Oekraïne kan volgens dat akkoord vanaf 2013 per jaar 1,6 miljoen ton graan tegen een nulheffing naar de EU exporteren. Vanaf 2017 wordt het exportquotum verhoogd naar 2 miljoen ton. De EU kan dan meer auto’s en diensten verkopen in Oekraïne.

Maar de EU is tegen de veroordeling van ex-premier Timosjenko, die wegens machtsmisbruik zeven jaar cel kreeg. Timosjenko is veroordeeld omdat ze volgens de rechter een akkoord tussen het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz en Rusland in 2009 er door heeft gedrukt. Daardoor moest Oekraïne gas kopen van Rusland tegen veel te hoge prijzen.

Timosjenko betitelt de rechtzaak als een politieke lynchpartij, in gang gezet door haar grote rivaal president Janoekovitsj.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.