Home

Nieuws

'EU moet landbouwbeleid hervormen om WTO-deal mogelijk te maken'

Brussel – De EU moet het eigen landbouwbeleid fors hervormen om een nieuw wereldhandelsverdrag mogelijk te maken. Dat heeft Cédric Pène, raadgever van de landbouw- en grondstoffendivisie van de WTO, gezegd, aldus vakblad Agra Europe.

Het is uitzonderlijk dat naar de EU aangewezen wordt als oorzaak van het vastlopen van de WTO-onderhandelingen.

Pène noemde geen andere handelsblokken in zijn speech. ”Handel is het realistische alternatief voor de onmogelijke doelstelling zelfvoorzienend in de voedselvoorziening te worden”, aldus de beleidsmaker. Hij impliceerde dat veel arbeid en middelen in de EU beter kunnen worden ingezet op andere terreinen dan de land- en tuinbouw.

Gwylan Jones, staflid van Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos, zegt in een reactie dat het ”erg verkeerd” is de EU of zelfs de VS aan te wijzen als verantwoordelijk voor het falen van de zogeheten Doha-ronde. Volgens Jones is de EU juist de partij die al veel subsidies en bescherming van de sector heeft opgegeven, terwijl gewerkt wordt aan verdere liberalisering.

Volgens Jones is de EU ook bereid gebleken te zijn ontwikkelingslanden veel ruimte te bieden in noodgevallen hun eigen voedselmarkt te beschermen.

De meeste EU-steunbetalingen vallen onder de zogeheten groene box, waarbij agrariërs beloond worden voor maatschappelijke diensten. Het deel van de gemeenschappelijke landbouwgelden dat wordt besteed aan exportsubsidie of marktsteun is gedaald van 90 procent in de jaren ’80 tot 10 procent nu, aldus Jones.

Of registreer je om te kunnen reageren.