Home

Nieuws

EU en VS willen duurdere Chinese munt

Genève - De EU en VS vergroten de druk op China, dat volgens de Westerse machtsblokken de waarde van de munt bewust laag houdt om export van Chinese producten te stimuleren en importen te beperken.

Chinese officials waarschuwen in respons op de kritiek voor de gevolgen van een handelsoorlog. Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht verklaarde onlangs bij een bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel enigszins omslachtig dat “de waarde van Chinese munt de stand van de Chinese economie niet goed weergeeft.” Europa zou volgens handelskenners vooral meer varkensvlees naar China kunnen exporteren, en meer industriële producten.

In de VS heeft de Senaat een wetsvoorstel aangenomen volgens welke de VS sancties mag opleggen aan landen die volgens Washington de wisselkoers manipuleren. Het Huis van Afgevaardigden moet nog over het voorstel stemmen, maar de wet stuit vermoedelijk op Republikeinse oppositie.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney noemde China onomwonden een “wisselkoersmanipulateur”. Het toonaangevende Cato Institute wijst in een analyse op de 10 procent waardestijging van de yuan dit jaar. Deze heeft niet kunnen voorkomen dat het tekort op de bilaterale handelsbalans voor de VS is opgelopen.

China heeft aangegeven de koers van de yuan in de toekomst minder te willen beheersen. Voor nu zegt China dat de VS en EU moeten oppassen in het broze economische klimaat geen handelsoorlog te beginnen. Brazilië mengt zich in de discussie door de VS te beschuldigen van “excessief los” financieel beleid in de VS, met een lage rente en het printen van dollars. Die hebben de VS tot een grotere exporteur gemaakt dan voorheen.

In de jaren ‘80 beschuldigde de Amerikaanse president Ronald Reagan Japan eveneens van wisselkoersmanipulatie. Japan liet toen de yen vrij fors aan waarde winnen, maar ook toen liepen de bilaterale handelstekorten voor de VS alleen maar op. De Japanse premier Yasuhiro Nakasone wees destijds op de “blijkbaar matige kwaliteit van producten uit de VS.”

Of registreer je om te kunnen reageren.