Home

Nieuws

EP wil meer geld voor landbouwbeleid in 2012

Straatsburg – Het Europees Parlement (EP) verwerpt het plan van de lidstaten om volgend jaar een half miljard minder aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uit te geven dan voorgesteld door de Commissie.

Dat bleek deze week tijdens een debat. De Europese Commissie wil het budget met 2,3 procent laten stijgen tot ruim 56 miljard. De lidstaten vinden dat echter geen goed idee; zij willen in deze tijd van economische crisis juist de hand op de knip houden. De twee partijen, parlement en lidstaten, beginnen daarom op 8 november met een zogeheten conciliatieprocedure, die tot een compromis moet leiden.

Het EP sprak onder meer uit dat er 250 miljoen euro moet worden toegevoegd aan het fonds voor door Ehec gedupeerde tuinders en is tegen de korting van 26 miljoen euro op de regeling voor schoolfruit. Daarnaast keren de parlementariërs zich tegen de blokkade door onder meer Nederland van steun aan voedselbanken.

Of registreer je om te kunnen reageren.