Home

Nieuws

EP tikt minister Kamp op vingers

Straatsburg – Het Europees Parlement hekelt het besluit van Nederland om slechts mondjesmaat tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen en Bulgaren af te geven.

Dinsdag nam het parlement hiertoe een niet-wetgevende resolutie aan. De volksvertegenwoordigers vinden dat uiterlijk aan het einde van dit jaar alle EU-lidstaten eventuele beperkingen voor Roemenen en Bulgaren moeten opheffen. In landen die werknemers uit deze landen wel hebben toegelaten, zouden geen negatieve effecten hebben plaatsgehad. Het parlement stelt dat beperkingen op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor fundamentele Europese waarden zoals vrij verkeer van mensen, anti-discriminatie, solidariteit en gelijke rechten. De Commissie moet daarom onderzoeken of Nederland en andere lidstaten EU-wetgeving overtreden en indien nog inbreukprocedures starten.

Eerder dit jaar besloot minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dat er voorlopig niet of nauwelijks nog tewerkstellingsvergunningen mogen worden afgegeven. Hij wil dat bedrijven eerst uitkeringsgerechtigden werven. Dit beleid is nog maximaal twee jaar toegestaan, want vanaf 2014 is Nederland verplicht Bulgaren en Roemenen hetzelfde te behandelen als werknemers uit andere EU-lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.