Home

Nieuws 214 x bekeken

EP bekritiseert GLB-plannen

Straatsburg – Ook het Europees Parlement is zeer kritisch over de voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van het Europarlement in Straatsburg. De leden maken zich voornamelijk zorgen over de herverdeling van het budget, de vergroening van de inkomenssteun en de administratieve lasten.

Zo vinden de parlementariërs van met name Oost-Europese lidstaten dat hun boeren er in de komende periode van het GLB te weinig op vooruit gaan. De Poolse conservatief Janusz Wojiechowski rekende voor dat het verschil in budget voor rechtstreekse betalingen tussen Denemarken en Litouwen, twee op veel vlakken vergelijkbare landen, in 2020 nog altijd zeer groot is: 909 miljoen euro respectievelijk 458 miljoen.

De vergroeningsmaatregelen van Ciolos zijn volgens veel volksvertegenwoordigers ingewikkeld en inflexibel. Een Italiaanse parlementariër vroeg zich af of de verplichting tot gewasdiversificatie betekent dat olijfboeren in zijn land straks bomen moeten gaan kappen. En de Duitse sociaal-democraat Ulrike Rodust gaf aan dat het beter zou zijn een soort catalogus van maatregelen aan te bieden, waaruit lidstaten kunnen kiezen.

Nagenoeg alle fracties in het Europarlement hekelen, net als de verschillende landbouwministers overigens, de bureaucratie die de plannen met zich meebrengen. Zij vrezen dat het beleid ingewikkelder wordt voor zowel boeren als controle-instanties, met alle daaraan verbonden kosten van dien.

Of registreer je om te kunnen reageren.