Home

Nieuws

EC vindt tekortkomingen in Nederlandse importcontrole

Brussel – Bij inspectie van de Nederlandse importcontrole van groente en fruit heeft de Europese Commissie (EC) Nederland gewezen op tekortkomingen. Toch concludeert de Commissie dat Nederland een efficiënt systeem kent.

Eerder werd al bekend dat de Commissie Nederland wees op onvoldoende controle van importpapieren voor met name doorgevoerde producten (re-export). In de helft van de gevallen voeren handelsbedrijven geen juiste bijschrijvingen aan, een vereiste waarin wordt aangegeven hoe aan fytosanitaire eisen is voldaan. Vanaf 1 oktober heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de controle daarop verscherpt.

De Europese Commissie heeft echter meer misstanden zwakheden aangetroffen, blijkt uit een rapport in juni. Zo zijn de faciliteiten op het voorgeschreven punt van binnenkomst op Schiphol onvoldoende. Die inspectieruimte ligt buiten de beveiligde zone van de luchthaven en is niet geschikt voor voedselinspectie, omdat er tapijt op de grond ligt. De Commissie trof daar in kranten verpakte Nigeriaanse groente aan die niet geselecteerd was voor controle. Overigens had de VWA dit binnenkomstpunt al gemaand de omstandigheden te verbeteren.

Ook had de Commissie opmerking over enkele werkinstructies en voert de VWA niet voldoende audits uit op de eigen werkwijze van controleurs. De laatste dateerde van 2007, schrijft de commissie in een rapport met bevindingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.