Home

Nieuws

Duitsland achter doelen nieuw GLB

Berlijn – De Duitse landbouwminister Ilse Aigner is over het algemeen positief over de landbouwbeleidsvoorstellen van de Europese Commissie. Aigner stelt aan de vooravond van de officiële presentatie van de voorstellen dat ’de doelen goed zijn.’

De verdere vergroening van het beleid is oké, maar volgens Aigner moet dit dan wel een winst voor het milieu opleveren, terwijl het landbouwareaal niet verder mag krimpen. Ook een plafond op de bedrijfspremies blijft ze afwijzen, maar ze staat wel open voor een stapsgewijze verkleining van de verschillen in betalingen tussen Oost en West.

De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca is bezorgd over de vergroeningsplannen van Ciolos. ”Het is niet logisch om boeren te verplichten een deel van hun land niet voor productie te gebruiken, terwijl de vraag naar voedsel groeit”, zegt voorzitter Gerd Sonnleitner. Hij vindt dat dertig procent vergroening te veel is. Sonnleitner maakt zich zorgen over de concurrentiepositie van de Europese boeren.

De plannen van de Europese Commissie worden woensdag in Brussel gepresenteerd. Eerder lekte al uit dat Ciolos de landbouw wil vergroenen door aan dertig procent van de inkomenssteun extra vergroeningseisen te stellen. Zo worden boeren verplicht minimaal drie gewassen te telen en mag één gewas maximaal zeventig procent van het areaal bevatten. De directe inkomenssteun per hectare blijft wel behouden. De vergroening van de landbouw zet het ministerie van landbouw vooral in op innovatie. Door de herverdeling van de premie zal Nederland minder steun te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.