Home

Nieuws 185 x bekeken

’Druk supermarkten internationaal probleem’

Londen – ”De boeren zijn de arme schakel in de voedselketen, niet alleen in Groot-Brittannië maar in de hele ontwikkelde wereld. De druk van de supermarkten is een internationaal probleem en moet dan ook internationaal aangepakt worden.”

Dat stelde voorzitter Peter Kendall van de Engelse National Farmers Union tijdens de jaarlijkse Noord-Amerikaanse en EU-landbouwconferentie in Warschau.

Kendall vindt dat er aan die zwakke positie van de boeren nu snel een eind moet komen: ”Als boeren en tuinders de aanzet en ook de middelen moeten hebben om te investeren teneinde de sterke verbetering in landbouwproductiviteit te bereiken die de wereld nodig heeft, dan zal er voor gezorgd moeten worden dat de primaire producenten in de voedselketen een eerlijk deel ontvangen van wat de consument betaalt.”

Kendall denkt dat zijn eigen land ’vermoedelijk voorop loopt met de gedragscode voor supermarkten.’ Die is er echter wel gekomen na een lange strijd met de overheid en de supermarkten zelf. ”En zelfs met de vooruitgang die we hebben geboekt, is er nog een lange weg te gaan om er voor te zorgen dat de waakhond echte macht krijgt en niet een of ander gedrocht is dat alleen maar met z’n staart zwaait als het een tik op zijn kop krijgt van de supermarkten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.