Home

Nieuws

Deutsche Bank reageert positief op actie Foodwatch

Frankfurt am Main - Het Duitse bankconcern Deutsche Bank blijkt niet ongevoelig voor de eerder deze week door Foodwatch gestarte actie tegen financiële speculaties met agrarische grondstoffen.

Directietopman Josef Ackermann van Deutsche Bank heeft Foodwatch per brief meegedeeld dat het concern de zaak zal laten onderzoeken. Zo nodig zullen dan ook maatregelen worden genomen. Ackermann: “Ik deel uw zorg, dat veel mensen op de wereld nog in armoede leven en honger moeten lijden. De Deutsche Bank zal uw rapport over de effecten van de grondstofhandel om die reden grondig bestuderen. Als er voldoende bewijzen blijken te zijn dat de bedoelde activiteiten van de bank de door u beschreven gevolgen inderdaad met zich mee zouden brengen, dan zullen we daaruit de daarvoor noodzakelijke consequenties trekken. Geen enkele zakelijke activiteit is het waard, om daarmee de goede reputatie van de Deutsche Bank op het spel te zetten. ”

Volgens Foodwatch heeft de in Duitsland opgezette actie met de leus ’Handen weg van de akker, man!’ binnen de kortste keren een enorme response opgeleverd. ”Binnen een dag zijn meer dan 10.000 protestmails gestuurd naar de Deutsche Bank.” Foodwatch, een internationale private voedselveiligheidswaakhond, beschuldigt deze bank, maar ook de zogenaamde investmentbankiers in het algemeen, ervan met de speculatieve handel in agrarische grondstoffen de voedselprijzen wereldwijd op te drijven. Daarvan zijn naar haar mening vooral de bij voorbaat al aan ondervoeding lijdende bevolkingen in Afrika en andere arme ontwikkelingsregio’s de dupe.

Of registreer je om te kunnen reageren.