Home

Nieuws 167 x bekeken

Denen bekritiseren overgrote aandacht voor kleine ondoelmatige bedrijven

Kopenhagen - De Deense landbouw- en voedingssectororganisatie LF vreest dat door de Brusselse hervormingsvoorstellen de innovatie en concurrentiekracht van de Europese landbouw op de tocht komen te staan.

Volgens LF-bestuurstopman Niels Jørgen Pedersen dreigt de weegschaal te veel over te hellen naar het overeind houden van kleine en ondoelmatige bedrijven. Dat kan naar zijn oordeel niet de bedoeling zijn. ”Het is belangrijk dat het beleid de Europese landbouwproductie versterkt en dat de concurrentiepositie niet verloren gaat.” Daarvoor zijn naar Pedersens visie andere dingen nodig, namelijk ”massieve investeringen in high tech, stalsystemen, biogasinstallaties enzovoorts. Daarvoor moeten de Deense politici vechten zodat de Deense landbouw zijn voorsprong kan bewaren en verder kan ontwikkelen,” zegt hij.

De Deense landbouwminister Mette Gjerskov focust daarentegen op de groene tinten in het voorstellenpakket en is met ’deze groene visies’ bovendien zondermeer blij. Niet blij is de bewindsvrouw echter met de verschuiving van landbouwgeld uit Brussel naar Oost-Europa. ”De Deense landbouw zit in een crisis en ik vind het niet redelijk dat de concurrentiepositie van Deense boeren ten opzichte van hun Europese collega’s slechter wordt,” aldus Gjerskov. Denemarken neemt na 1 januari het voorzittersschap in de EU over en zal daarom in ieder geval in het eerste halfjaar een sleutelrol kunnen gaan spelen bij de onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.