Home

Nieuws

'Deense zeugenhouderij kan eis groepshuisvesting goed halen'

Kopenhagen – De Deense zeugenhouderij is op tijd klaar voor de verplichte groepshuisvesting in 2013. Dat gelooft de varkenshouderijsectie Kenniscentrum van de Varkenshouderij (VSP) van landbouwfederatie LF.

Reden voor het optimisme is dat de landelijke instantie voor de behandeling van bezwaren tegen bouwvergunningen heeft toegezegd dat alle 2013-zaken van de varkenshouderij dit jaar nog zullen worden afgehandeld. ”Dat geeft alle mogelijkheden om in 2013 klaar te zijn,” zegt VSP.

Volgens een inventarisatie van het kenniscentrum beschikt momenteel 70 procent van de zeugenhouders over groepshuisvesting voor drachtige zeugen. Dat percentage komt uitgaande van de informatie van het centrum overeen met de situatie in Nederland. In Noord-Duitsland gaat het momenteel om 60 tot 65 procent, in het zuiden om 30 tot 40 procent. In Frankrijk en Italië 30 procent en in Spanje 25 procent. Cijfers uit Oost-Europa heeft VSP niet beschikbaar, maar voor compromissen in de sfeer van uitstel voelt deze instantie bij voorbaat niets. ”In de Deense varkenssector zullen we er alles aan doen om te waarborgen dat er op de landen die niet op tijd overschakelen maximale druk wordt uitgeoefend door Brussel. We moeten het Duitse QS-systeem en de supermarktketens de probleemstelling duidelijk maken, zodat we de marktvoordelen die er waarschijnlijk een paar jaar lang zullen zijn kunnen benutten,” aldus VSP.

Of registreer je om te kunnen reageren.