Home

Nieuws

Danish Crown loopt voorop met vleesprijs

Randers – Danish Crown heeft in het afgelopen jaar een hogere varkensvleesprijs uitbetaald dan de Duitse concurrenten. Volgens het concern was het surplus gemiddeld 1,6 cent per kilo, zo blijkt uit berichtgeving in het Deense dagblad JyllandsPosten.

De voorsprong is primair resultaat van het doelmatigheidsproject DC Future. Dit werd in gang gezet omdat het concern de leveranciers jarenlang minder kon uitbetalen dan de Duitse vleesindustrie. Ondanks de verbetering is het project nog niet afgesloten. Het loonniveau in de slachterijen op de Deense thuismarkt zorgt nog steeds voor een aanzienlijk concurrentienadeel. ”Voor identieke arbeidstaken is de loonindex in onze Deense fabrieken 100, in onze Duitse 44 en in de Poolse 28,” aldus concernanalist Karl Christian Møller.

DC Future heeft tot dusver een besparing op het kostenniveau van zo’n 175 miljoen euro op jaarbasis opgeleverd. Het aantal medewerkers in Denemarken is ten opzichte van zes jaar geleden met 6000 teruggebracht naar 9000. Tegelijkertijd groeide het personeelsbestand in de buitenlandse vestigingen van het concern met 5000 naar 15.000. Niettemin vertoont de verwerking van vleesvarkens in de binnenlandse vestigingen weer groei terwijl de levendexport afneemt. Uitgaande van de statistieken voor heel Denemarken werden vorig jaar in de eerste 8 maanden 590.000 vleesvarkens geëxporteerd, in dezelfde periode van dit jaar krap 283.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.