Home

Nieuws

Daling exportwaarde Nederlandse bloemen en planten

Aalsmeer – De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten is in september met 4 procent gedaald tot 398 miljoen euro. Tot en met september komt de exportwaarde nog uit op een kleine plus van 2 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel bloemen en planten (HBAG).

Vrijwel alle afzetgebieden noteren een daling. Duitsland geldt als grootste afnemer van Nederlandse bloemen en planten en groeimotor van de EU. De exportwaarde naar Duitsland daalde echter dit jaar met 2 procent tot 1,2 miljard euro. In september kwam het exportcijfer zelfs 9 procent lager uit op 109 miljoen euro.

De afzet naar tweede grootste markt, het Verenigd Koninkrijk, steeg in de eerste 9 maanden nog met 4 procent tot 566 miljoen euro. In september daalde de afzet 6 procent tot 57 miljoen euro. Frankrijk noteert in de eerste drie kwartalen een minimale plus van 1 procent, maar de afzet in september daalde met 7 procent tot 50 miljoen euro.

Zweden en Rusland zijn in de statistieken een duidelijke uitzondering. De afzet naar Zweden steeg tot en met september 18 procent tot 95 miljoen euro. Rusland noteert tot en met september een plus van 27 procent. Het land is nu opgeklommen tot zesde grootste afnemer.

HBAG-directeur Tom Bijleveld signaleert een toenemende concurrentie op prijs en krediettermijnen. ”Tegen die verdrukking in realiseert de exporthandel wel een groei. Harder werken, meer focus op groeimarkten in Oost-Europa en het samen met klanten zoeken naar creatieve oplossingen om de markt te vergroten zijn speerpunten.”

De thuismarkt, Nederland, komt door de exportproblemen ook prominent op de agenda van handelsbedrijven te staan.

De neergang in exportwaarde is zichtbaar bij zowel snijbloemen als planten. De snijbloemomzet kwam in de eerste drie kwartalen uit op 2,4 miljard euro, 6 procent minder dan vorig jaar. De plantenomzet eindigde op 1,6 miljard euro, een procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.