Home

Nieuws 351 x bekeken

DPA: hectarepremie groente niet ten koste van GMO

Barendrecht – Invoering van een hectarepremie voor groente en fruit mag niet ten koste gaan van marktordeningsgelden GMO. Dat stelt de koepel voor afzetorganisaties DPA.

Komende week maakt Eurocommissaris Ciolos voorlopige plannen bekend voor het landbouwbeleid na 2013. De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) gaat uit van invoering van de hectarepremie voor fruittelers, stelt ze in het ledenblad Fruitteelt. DPA-directeur Hans van Es vindt dat vooralsnog te ver gaan. ”Ik ken de discussie, maar ik durf het niet te bevestigen. Ideeën doen de ronde. We zijn niet tegen als het als kadootje naast GMO wordt ingevoerd.”

Daar is echter onzekerheid over. ”We horen steeds wel dat GMO zal blijven bestaan, maar belangrijk zal ook zijn welke condities daarvoor bestaan. Het kan een probleem zijn als condities voor GMO sterk ingekaderd worden.” GMO ondersteunt samenwerking in de groente- en fruitsector, stelt Van Es.

De NFO kon niet reageren op het verhaal in het eigen ledenblad over invoering van een hectarepremie. Er circuleren volgens Van Es basisbedragen van circa 300 euro per hectare. Dat zou mogelijk ook ingevoerd worden bij groente- en fruitteelten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.