Home

Nieuws 183 x bekeken

Congresleden VS willen minder afbrokkeling landbouwsteun

Washington - De regering Obama moet de komende tien jaar niet meer dan 23 miljard dollar (16,9 miljard euro) bezuinigen op landbouwsteun.

Dat stellen belangrijke leden van het congres, afkomstig van zowel de Republikeinse als Democratische Partij. Ze vragen het supercomité voor landbouw voorgestelde wetgeving te wijzigen. Dat congresleden van beide partijen samenwerken is bijna uniek in de huidige Amerikaanse politieke praktijk. De regering Obama wil de komende tien jaar zo’n 30 miljard dollar bezuinigen. Volgens Obama krijgen boeren momenteel recordhoge prijzen voor hun product, waarmee de subsidies minder eenvoudig zijn te rechtvaardigen.

Obama kwam over het bezuinigingsplan tot een akkoord met Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland. Nu noemt de Democraat Debbie Stabenow, senator namens de staat Michigan, het snijden in landbouwsubsidies "laaghangend fruit."
Boeren verdienen volgens een lobbygroepering in de VS, de American Farm Bureau, ook helemaal niet zo veel. De kosten voor kunstmest, zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen en veevoer zijn significant gestegen. Ook wijst de lobbygroep op het subsidieniveau in de VS ten opzichte van andere landen. Volgens een jaarlijkse studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) bestaat in de VS circa 10 procent van het agrarische inkomen uit steun. In de EU ligt dit percentage op 22 procent. Het Oeso-gemiddelde is 18 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.