Home

Nieuws 154 x bekeken

Commissie stelt fraude vast bij 'vleesetersonderzoek'

Tilburg - Het onderzoek naar het gedrag van vleeseters is tot stand gekomen op basis van bedachte onderzoeksgegevens.

Dat stelt een onderzoekscommissie vast, die onderzoek heeft gedaan naar publicaties waarbij de geschorste hoogleraar Diederik Stapel betrokken was. Het zogenoemde vleesonderzoek, waarin werd geconcludeerd dat vleeseters meer asociaal gedrag zouden vertonen, is één van de betwiste onderzoeken van Stapel. De inmiddels geschorste hoogleraar maakte er gewoonte van gegevens bij zijn onderzoek onder zich te houden en als geheel te presenteren aan mensen die de gegevens nodig hadden.

De fraude kwam in augustus aan het licht toen drie jonge Tilburgse onderzoekers aan de bel trokken, omdat ze constateerden dat de gegevens die zij van Stapel hadden gekregen, niet konden kloppen. Nu is gebleken dat ook al eerder onderzoekers aan de bel hebben getrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.