Home

Nieuws 179 x bekeken

Chinese landbouwsteun fors toegenomen

Peking – Tussen 2005 en 2008 heeft China de financiële steun aan eigen boeren verdubbeld, en vermoedelijk is de steun sindsdien in hoog tempo verder gegroeid.

Dat schrijft de International Centre for Trade & Sustainable Development (ICTSD) op basis van nieuwe cijfers van wereldhandelsorganisatie WTO.

Opvallend is dat de Chinese steun vrijwel volledig onder de zogeheten ’groene box’ wordt geschaard. Volgens de classificering van de WTO betreft het dus steun die slechts minimaal handelsverstorend werken. De steun kwam in 2008 neer op 593 miljard yuan (61,3 miljard euro).

De weinige handelsverstorende betalingen blijven onder het niveau van 8,5 procent van de totale agrarische productiewaarde. Toen China in 2001 toetrad tot de WTO is de grens van 8,5 procent afgesproken. Volgens de ICTSD, een gerenommeerd Geneefse centrum voor handelsonderzoek, geldt voor de meeste landen een grens van 5 procent.

De Chinese grens is in absolute termen vergelijkbaar met de steun die de VS en EU aan boeren geeft. Per boer ligt de steun, ook gecorrigeerd voor koopkrachtverschillen, evenwel een stuk lager. De cijfers laten in combinatie met de toegenomen subsidie van varkenshouders dit jaar volgens ICTSD zien dat China de landbouw toenemend als van strategisch belang beschouwt.

Of registreer je om te kunnen reageren.