Home

Nieuws 191 x bekeken

Chinese importvolume varkensvlees blijft toenemen

Beijing – China importeert volgend jaar naar verwachting 1,2 miljoen ton varkensvlees en bijzondere delen van het varken. Dat schrijft de landbouwattaché het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport.

Daarmee groeit de markt met 20 procent. De EU ziet niettemin de groei van de export op China afnemen.

De USDA denkt dat in 2012 480.000 ton varkensvlees naar China komt. Dat is 8 procent meer dan dit jaar. De export van bijzondere delen als snuiten, poten en varkensoren in de EU en VS vaak geklassificeerd als slachtafval, neemt toe net 15 procent tot 700.000 ton. China is de grootste producent en consument van varkensvlees ter wereld.

De import neemt toe ondanks de Chinese pogingen de laatste jaren om meer zelfvoorzienend te worden. Zo voerde China een subsidie van 100 yuan (11,70 euro) per zeug opnieuw in. De Chinese productie stijgt volgend jaar volgens het rapport met 4 procent tot 51,3 miljoen ton. Maar de varkensstapel is toch nog kleiner dan het niveau in begin 2010.

Volgens een rapport van de Europese Commissie neemt volgend jaar de groei van de EU-export van varkensvlees af tot 4,3 procent, vooral door afvlakking van de vraaggroei in China en Zuid-Korea. In de voorgaande jaren steeg het volume nog met bijna 40 procent. Ook de Rabobank meldde onlangs in een rapport dat de export op China zal afnemen.

De USDA denkt dat China in staat is vóór 2020 de productie op te voeren tot 60 miljoen ton per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.