Home

Nieuws 242 x bekeken

Chinese boeren trekken massaal naar steden

Peking – Chinese boeren trekken de komende tien jaar massaal naar de steden. Het gaat om meer dan 100 miljoen mensen, waardoor de druk op het al gespannen sociale voorzieningensysteem flink toeneemt. Dat heeft de overheid berekend, berichtten Chinese staatsmedia maandag.

In 2020 wonen volgens de berekeningen meer dan 800 miljoen mensen in steden. In 2010 was dat nog 666 miljoen. Vooral Peking, Shanghai en Guangzhou zijn in trek bij de arbeidsmigranten.

De verstedelijking zorgt nu al voor sociale problemen. Arbeidsmigranten worden veelal als tweederangsburgers behandeld. Ze staan vaak nog geregistreerd als plattelandsbewoner waardoor ze sociale voorzieningen mislopen. Ook moeten ze veel meer betalen voor onderwijs voor hun kinderen dan stedelingen, wat voor veel migranten die in fabrieken en in de bouw werken te duur is.

Veel jonge nieuwe stedelingen zijn niet van plan terug te keren naar hun boerenbestaan na jarenlang te hebben gewerkt in de stad. Dit in tegenstelling tot hun ouders. De 'tweede generatie' is beter op de hoogte van hun rechten en komt geregeld in opstand tegen de manier waarop ze behandeld worden en tegen de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Meer dan de helft van de migranten is niet verzekerd voor ziektekosten en doet niet aan pensioenopbouw. Ook zijn er grote problemen met huisvesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.