Home

Nieuws

China en Rusland investeren samen in landbouw

Beijing - Het Chinese staatsfonds CIC en het Russische staatsfonds RFID investeren ieder 1 miljard dollar (726 miljoen euro) in een fonds voor de ontwikkeling van landbouw, voedingsproducten en groene energie.

Het fonds zal primair worden beheerd door de RFID en heeft als doelstelling tenminste 70 procent van het geld in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan te investeren. Het nieuwe fonds is getekend tijdens het staatsbezoek van de Russische premier en presidentskandidaat Wladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao. Van Chinese zijde is de wens uitgesproken nog eens 2 miljard dollar bij private investeerders op te halen.

De Russische premier sprak van "niet eerder vertoonde niveaus van samenwerking". Poetin zei tevens er vertrouwen in te hebben dat economische issues "pragmatisch" zullen worden opgelost. Rusland ziet volgens Poetin in China een natuurlijke partner. Waar China een tekort aan bruikbaar landbouwgrond, vers water en olie en gas heeft, kent Rusland overschotten. Andersom verkoopt China kleding, machines en andere industriële goederen aan Rusland.

De beweging van CIC past binnen de aangepaste strategie van het fonds, dat steeds minder gericht is op investeringen in bijvoorbeeld vastgoed en bedrijven in het Westen, en steeds meer in grondstoffen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.