Home

Nieuws 187 x bekeken

CSM: banenverlies onvermijdelijk

Diemen – CSM acht het onvermijdelijk dat er banen verloren gaan bij de maandag aangekondigde herstructurering. Dat zei een woordvoerster van de producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten in een toelichtingDe woordvoerster kon nog niet zeggen hoeveel banen er op de tocht staan. ”Bij het tussentijdse handelsbericht op 27 oktober geven we meer details, maar duidelijk is dat banenverlies bij een herstructurering van deze omvang onvermijdelijk is.”

CSM gaat herstructureren vanwege een verdere verslechtering van de marktomstandigheden, die het bedrijf ook noopte tot een winstwaarschuwing voor dit jaar. Het bedrijf wil de kosten structureel met 50 miljoen euro verlagen, waarvan volgend jaar al 30 miljoen euro gerealiseerd moet zijn. CSM liet alleen los dat het management in Noord-Amerika inmiddels is versterkt.

De onderneming rekende er in juli nog op dat het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten (ebita) in de tweede helft van dit jaar in de buurt zou komen van de 112,7 miljoen euro in de tweede helft van 2010. Door ”teleurstellende” prestaties bij beide activiteiten in augustus en september moet het bedrijf die verwachting laten varen.

De onderneming denkt nu een ebita van circa 30 miljoen euro te halen in het derde kwartaal en laat zich niet concreet uit over het vierde kwartaal. In juli waarschuwde CSM al dat de winst in de eerste helft van dit jaar lager zou uitvallen dan een jaar eerder.

Rabobank noemde het nieuwe winstalarm ”een tweede aanslag op de geloofwaardigheid” dit jaar. SNS Securities hield het op een tweede teleurstelling in 3 maanden en repte over reputatieschade. Rabo verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van dit jaar 83 miljoen euro zal bedragen, dat is ”meer dan 20 procent onder de prognose van CSM in juli.”

SNS denkt dat het consumentenvertrouwen in de voor CSM belangrijke markten voorlopig zwak blijft. Op termijn zou het bedrijf wat lucht kunnen krijgen door een daling van de grondstofkosten, aldus de bank.

Na bijna een uur handelen verloor CSM 15 procent op 11,90 euro, terwijl de MidKap-index 0,6 procent daalde tot 462,32 punten

Of registreer je om te kunnen reageren.