Home

Nieuws 171 x bekeken

Brussel roept Frankrijk tot de orde over nitraatbelasting

Brussel – De Europese Commissie heeft Frankrijk opnieuw tot de orde geroepen over de nitraatbelasting en de daardoor veroorzaakte watervervuiling.

”Het geldende wettelijke kader in Frankrijk en de actieprogramma’s voor de gevoelige zones zijn niet voldoende om deze vervuiling doeltreffend te bestrijden,” aldus Brussel, dat een soortgelijke waarschuwing heeft gestuurd aan Griekenland.

Volgens de Commissie heeft Frankrijk niet alle gebieden die door nitraatvervuiling worden bedreigd aangewezen als gevoelige zone. In een groot aantal van die gebieden gelden ook geen actieprogramma’ s om die vervuiling te bestrijden. Waar wel maatregelen zijn genomen, zijn die niet afdoende, denkt Brussel. De Commissie stelt verder dat de periodes met een uitrijverbod in Frankrijk te kort zijn en dat de maatregelen rond de opslag van mest evenmin aan de eisen voldoen.

De brief van de Commissie komt op een gevoelig moment. In Frankrijk is juist afgelopen zomer weer veel te doen geweest rond de vervuiling van Bretonse stranden met giftige algen die algemeen worden toegeschreven door de nitraatvervuiling van de intensieve veehouderij. Op een van de stranden zijn een paar weken geleden ook meer dan dertig dode wilde zwijnen aangetroffen. Die waren, naar wordt aangenomen, omgekomen door dampen van de groene algen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.