Home

Nieuws 207 x bekeken

Brussel houdt vast aan voedselhulp armen

Brussel - Ondanks verzet van onder meer Nederland wil de Europese Unie doorgaan met voedselhulp aan arme EU-burgers. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, presenteerde maandag een compromis om het geschil met Nederland en enkele andere lidstaten op te lossen.

Den Haag en andere tegenstanders vinden het verstrekken van voedselhulp geen taak van de unie. Zij willen daar dan ook niet aan meebetalen.

De commissie stelt nu voor de hulp op een andere manier te financieren. Ook moet het hulpprogramma deel gaan uitmaken van het Europese sociaal beleid.

Van de voedselhulp profiteren 18 miljoen van de armste EU-burgers in 21 lidstaten. Voor dit jaar zijn 480 miljoen euro gepland.

Brussel wilde voor volgend jaar 500 miljoen euro uittrekken. Maar de commissie werd teruggefloten, waardoor de hulp in 2012 hooguit 113 miljoen euro kan bedragen. ,,Honger in de EU is gewoonweg niet acceptabel'', stelt Europees commissaris Laszlo Andor (Sociale Zaken).

Oorspronkelijk ging het bij de voedselhulp om landbouwoverschotten. Maar inmiddels is al ruim drievierde van het EU-hulpprogramma financiële steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.