Home

Nieuws 197 x bekeken

Britten exporteren meer naar Nederland

Londen – De Britse food- en drankensector heeft in de eerste helft van dit jaar voor bijna 620 miljoen euro uitgevoerd naar Nederland, dat is bijna 28 procent meer dan een jaar eerder. Nederland blijft daarmee na Ierland en Frankrijk stevig op de derde plaats staan als exportbestemming voor de Britten.

Dat blijkt uit cijfers van de Food and Drinks Federation. De toename in de handel met ons land komt vooral voor rekening van vlees, waarvan 35 procent meer werd uitgevoerd, en kaas dat een groei van 70 procent laat zien. Ook nam ons land volgens de FDF aanzienlijk meer melk en room af. Daarnaast ligt de handel in bulkgranen 168 procent hoger dan vorig jaar, maar daarbij gaat het vaak om graan die via ons land verder wordt getransporteerd.

De totale Britse export van voedingsmiddelen en dranken kwam in de eerste helft van het jaar met een kleine 6,7 miljard euro 13 procent hoger uit. Zuivel, groente en fruit doen het daarbij sterk met in beide categorieën een groei van rond de 30 procent. De zuivelexport komt daarmee uit op 700 miljoen euro, die van groente en fruit op ruim 570 miljoen euro. In die laatste sector nemen aardappelen met een exportwaarde van bijna 120 miljoen ofwel 25 procent groei een belangrijke plaats in.

Verder ging de uitvoer van vlees met ruim 18 procent omhoog naar 950 miljoen euro wat volgens de FDF ’het aanhoudend herstel van de Britse vleesexport onderschrijft’. De grootste categorie blijft bereide voedingsproducten met een uitvoerwaarde van bijna 1,64 miljard, 14,5 procent meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.