Home

Nieuws

Britse varkenshouder levert in

Londen – Britse varkenshouders hebben in het jaar tot begin maart gemiddeld ruim 50.000 euro verdiend, dat is een derde minder dan een jaar eerder.

Varkenshouders leverden daarmee meer in dan hun collega’s in de Britse landbouw. Akkerbouwers konden echter ruim profiteren van de hogere graanprijzen waardoor hun verdiensten in veel gevallen verdubbelden.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de boereninkomsten van het plattelandsministerie Defra. De hoogste inkomens waren afgelopen seizoen voor ’algemene akkerbouwers’ die onder meer aardappelen, bieten en soms ook granen verbouwen. Zij kwamen uit op een gemiddelde van ruim 127.000 euro, bijna driekwart meer dan een jaar eerder. Gespecialiseerde graanboeren haalden een inkomen van 97.000 euro, nagenoeg dubbel zoveel als in het voorafgaande seizoen.

Melkveehouders kwamen met 74.500 euro niet meer dan 6 procent hoger uit. Volgens Defra werden in deze sector de hogere melkprijzen grotendeels ongedaan gemaakt door toegenomen voerkosten. Dat probleem speelde andere veehouders meer parten, waardoor de verdiensten van rundveehouders ook 29 procent lager uitvielen op 24.300 euro. Gespecialiseerde pluimveebedrijven wisten de schade te beperken tot een daling met acht procent naar ruim 77.700 euro. In de tuinbouw komt het ministerie tenslotte tot een gemiddeld inkomen van 54.700 euro, ruim een kwart minder dan een seizoen eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.