Home

Nieuws

Brits actieplan tegen boomziektes

Londen – Het Britse ministerie voor milieu en plattelandszaken Defra gaat de strijd tegen exotische ziekten bij bomen en planten opvoeren.

Dat gebeurt door meer en striktere grenscontroles en hogere straffen voor de illegale invoer. Daarnaast wordt ook een uitgebreid onderzoeksprogramma opgestart om het inheemse groen beter tegen vreemde ziekten en plagen te beschermen. ‘’Miljoenen bomen kunnen de komende jaren verloren gaan als we niet in actie komen,’’ aldus minister Caroline Spelman, die herinnert aan de grote schade die de Nederlandse olmenziekte in de jaren zeventig aanrichtte.

‘’Er zijn nu nieuwe ziekten en bedreigingen en we moeten er alles aan doen om onze kostbare planten, bomen en de natuur te beschermen. Met de uitbreiding van de wereldwijde handel, vooral in planten, neemt het risico dat exotische ziekten en plagen per ongeluk ons land binnen komen voortdurend toe.’’

Spelman heeft daarom ruim 7,5 miljoen euro uitgetrokken voor een actieplan. Een deel daarvan gaat naar het nieuwe onderzoeksprogramma waarbij het ministerie nauw samen werkt met de Forrestry Commission, de organisatie die de Britse bossen beheert.

Of registreer je om te kunnen reageren.