Home

Nieuws

Botanische tulp is bloembol van het jaar 2011

Hillegom - De botanische tulp is door een jury van groendeskundigen gekozen tot Bloembol van 2011.

Dat meldt het Internationaal Bloembollen Centrum (IBC) in Hillegom. Van oorsprong groeien tulpen in Centraal-Azië. Nadat de tulp ongeveer vier eeuwen geleden in het Westen is geïntroduceerd, is er met de bloem al volop gekruist en geëxperimenteerd. In de loop der jaren zijn Nederlandse kwekers met kruisen doorgegaan en zo zijn er de mooiste tulpen ontstaan.

De botanische tulp is de oorspronkelijke vorm zoals hij in de natuur voorkomt. Je herkent ze meestal aan een vroege bloeitijd (vanaf maart) en stervormige bloemen. De meeste botanische tulpen worden tussen de 10 en 25 centimeter hoog en worden daarom ook wel dwergtulpjes genoemd. Het ultieme botanische tulpje (Tulipa) bestaat niet. Er zijn namelijk diverse soorten. Tulipa turkestanica en Tulipa tarda zijn de meest bekende en ze hebben (crème) witte bloemen.

Betoverend mooi zijn Tulipa ‘Lilac Wonder’ of Tulipa ‘Lady Jane’ met pastelkleurige bloemen. Voorliefhebbers van rode en gele tulpen zijn Tulipa ‘Bright Gem’, Tulipa ‘Fusilier’ en Tulipa ‘Juan’ echte aanraders. Heel bijzonder is rood-witte Tulipa ‘Pinocchio’ die als extraatje een prachtig gestreept blad heeft.

Botanisch tulpen komen in de tuin het best tot hun recht als ze op een nonchalante manier geplant worden. Niet in rijtjes, maar gewoon alsof ze door de natuur zelf op die plek terecht zijn gekomen. Vanwege hun geringe lengte, kun je ze het beste voor in de border planten.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.