Home

Nieuws 412 x bekeken

Boeren verkopen aandelen groot windmolenpark

Zeewolde – De 63 agrariërs van Windmolenvereniging De Zuidlob in Flevoland hebben hun aandelen in een windmolenpark nabij Zeewolde verkocht aan Vattenfall, eigenaar van Nuon. Hoeveel geld de boeren hebben gekregen voor hun aandelen is niet bekendgemaakt.

De boeren krijgen twintig jaar lang een vergoeding. Volgens Zuidlob-voorzitter Douwe Monsma waren de financieringseisen voor het park voor de boeren net te hoog. ”De risico’s zouden mogelijk een beslag leggen op de bedrijfsvoering. Het is mooi dat een duurzaam initiatief door boeren is neergezet. Bovendien blijft De Zuidlob betrokken bij de exploitatie. De leden krijgen twintig jaar lang een jaarlijkse vergoeding.”

De 63 boeren gingen in oktober 2008 een samenwerking aan. Ze zochten naar de juiste windmolens en vroegen met succes de (nu onherroepelijke) vergunningen aan. ”Het is nu nog een kwestie van bouwen”, aldus Monsma. ”We hebben alle reden om trots te zijn en kijken met wat weemoed tegen de verkoop aan.”

In totaal hebben 36 windturbines een vermogen van 122 megawatt. Dat is voldoende om 88.000 huishoudens van stroom te voorzien. Vóór 2013 moet het windpark in productie gaan. Monsma zelf krijgt op zijn bedrijf vier molens. De molens gaan ieder ten koste van een halve tot een hele hectare productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.