Home

Nieuws 179 x bekeken 2 reacties

Bleker zeer ontevreden over Nederlands budget nieuwe Europees landbouwbeleid

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vindt het onaanvaardbaar dat Nederland zo sterk wordt gekort op budget van het Europese landbouwbeleid. Dat zegt hij in een eerste reactie op de voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos.

”Het is onaanvaardbaar dat Nederland, België, Denemarken en Italië meer dan 5 procent gekort worden op hun budget. Dat er herverdeling moet komen door de komst van de nieuwe lidstaten is duidelijk. Maar de rekening van deze solidariteit mag niet zo extreem bij een beperkt aantal lidstaten worden neergelegd”, vindt Bleker.

Zeker de korting op Nederland van 8 procent komt volgens Bleker ongelukkig. ”Nederland is een belangrijke steunpilaar bij het oplossen van de Europroblematiek. Als je dan bij de eerst volgende budgetbespreking vanuit de EU met zo’n hoge korting komt, zegt ik ”Kom op, denk na voordat je met zulke voorstellen komt.”

De staatssecretaris noemt de inhoud van het plan van Ciolos een begin. ”Maar het kan veel beter. In dit plan gaat Ciolos veel te veel op de stoel van de ondernemer zitten. Er moet meer stimulans komen voor innovatie en we moeten naar een effectievere vergroening die ook wat oplevert”, vindt Bleker.

De generieke eisen, zoals verplichte vruchtwisseling en een verbod op graslandvernieuwing zijn volgens hem niet optimaal. ”Er zijn effectievere manieren denkbaar om de biodiversiteit te versterken. Denk maar aan het stellen van specifieke eisen op een klein deel van het oppervlakte, zoals bij akkerranden of weidevogelbeheer. Ik zie liever een flexibel keuzemenu voor groene diensten.” Op die manier kunnen landen zelf concrete maatregelen treffen die het meeste effectief zijn.

Bleker vindt de voorstellen van de Europese Commissie niet krachtig genoeg. “Het is nú de tijd om het geld op een eerlijke manier in te zetten. Het wordt dus nog stevig onderhandelen de komende tijd.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    EdwinR

    Leuke citaat "op de stoel van ondernemers zitten ...." Waarom als ondernemer zo mekkeren als de subsidies van gemiddeld 30.000 per boer wat omlaag gaan? Een ondernemer is niet subsidieverslaafd, maar onderneemt. Boeren zijn eigenlijk verkapte ambtenaren!

  • no-profile-image

    Nog niet zo lang geleden riep hetzelfde landbouwministerie dat de toeslagen wel konden worden afgeschaft, want Nederland was wel concurrerend genoeg. Dat hebben ze in Brussel zeker goed onthouden!

Of registreer je om te kunnen reageren.