Home

Nieuws 408 x bekeken 7 reacties

Bleker: veebedrijf kan niet onbeperkt groeien

Dronten - De omvang van een veebedrijf is een morele vraag en geen technische vraag. Dat vindt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.

“Er zijn grenzen aan groei. Groter is niet altijd beter. De veehouderij moet in Nederland passen”, zegt Bleker tijdens een discussieavond over megastallen op de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten. De kern van de Nederlandse veehouderij is volgens Bleker het familiebedrijf. Bedrijven die in beginsel zijn over te nemen door de volgende generatie”, vindt Bleker. Hij benadrukt dat het technisch mogelijk is om heel grote bedrijven te bouwen, waarbij het beter is voor milieu, dierenwelzijn en efficiëntie. Maar de vraag is de morele vraag of we dat willen. Je zou kunnen zeggen dat het goed is om grootschalige bedrijven te hebben, die geleid worden door Chinezen. Maar ik vind dat niks.” Bleker ziet liever dat de bedrijven worden ingebed in de samenleving. “Familiebedrijven hebben een waarde op zichzelf. Daar is Nederland groot mee geworden.”

Een belangrijk punt vindt de staatssecretaris dat een familiebedrijf zich moet verantwoorden bij iedereen in de omgeving. “En dus niet alleen bij de aandeelhouders. Het gaat niet alleen om technisch rendement. Ook de omgeving moet de productiewijze accepteren”, vindt Bleker. Bleker benadrukt dat je alleen agrarisch ondernemer kunt zijn als je door de samenleving wordt geaccepteerd. “Dat geldt voor alle bedrijven, maar zeker voor agrarische bedrijven, omdat die zo zichtbaar zijn met de stallen, de kassen, de koeien in de wei en het landbouwverkeer op de weg. De land- en tuinbouw maakt emoties los bij mensen”, zegt Bleker.

Hij wijst studenten erop dat ze kunnen denken ‘die burgers weten er niks van’, maar dat ze wel rekening moeten houden met deze mensen. “Als je in Nederland wilt boeren, moet je rekening houden met de emoties die je vak oproepen bij mensen. Anders moet je in Polen of Canada gaan boeren”, vindt Bleker.

Klaas Breunissen van Milieudefensie concludeert: “Op basis van deze uitspraken van de staatssecretaris moet hij in november wel met een verbod op megastallen in Nederland komen.” Bleker komt in november met een kabinetsreactie op de rapporten van Hans Alders en Daan van Doorn over de intensieve veehouderij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Super visie van Bleker daar kan een ieder van leren !!!

 • no-profile-image

  HIEP,, HIEP,, HOERA. Bleker Krijgt het door. Alleen nog toe geven dat niet de Chinezen. maar,, De boerenbedrog"" organisatie Z.L.T.O/L.T.O.zijn MULTINATIONALS de boer de strot om draaien.

 • no-profile-image

  Bleker krijgt het helemaal niet door, Hamstra. Bleker doet het voorkomen alsof hij luistert naar de maatschappij, maar in werkelijkheid trekt ZLTO nog steeds aan de touwtjes. Tussen wat ze in Den Haag zeggen en wat ze doen zit een wereld aan verschil.

 • no-profile-image

  AntonO

  Bleker voert "echt"beleid,goed overwogen zo doorgaan.De kritische lezer en hamstra begrijpen niet dat boeren een inkomen moeten halen door keihard te werken en te investeren in een gezonde landbouw. Als de boeren teruggaan naar de kleinkeuterigheid die zij willen, dan is de landbouw in Nederland zo weg.

 • no-profile-image

  Tussen die kleinkeuterigheid en die idiote bakken zit nog een heel scala aan mogelijkheden, Anton. Zowel Hamstra als ik begrijpen echt wel dat er schaalvergroting nodig is om te kunnen blijven boeren. Waar het om gaat is dat de ZLTO overal overheen walst en zo het draagvlak in de samenleving ondermijnt. Dat is pas écht slecht voor de toekomst van de landbouw.

 • no-profile-image

  de schaalvergroting staat pas in de kinderschoenen, of we willen of niet. de mening van de consument is niet onbelangrijk maar zeker niet doorslaggevend
  de markt doet zijn werk en niet een kneuterig verzinsel van Campina om een mini bijdrage te beloven voor koeien in de wei
  de ondernemers lachen daarom en gaan toch wel door en als weidemelk structureel veel beter betaald wordt verzinnen diezelfde ondernemers daar ook wel wat op.
  denk ruim en werk met veel plezier

 • no-profile-image

  En altijd maar weer hebben ZLTO / LTO het gedaan. Hoe voorspelbaar! Je kunt er de klok op gelijk zetten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.