Home

Nieuws 192 x bekeken

Bleker tegen studenten: wees positief

Dronten – Je moet jezelf niet aanpraten dat mensen negatief zijn over de land- en tuinbouw.

Dat adviseerde staatssecretaris Henk Bleker van landbouw studenten van de agrarische hogeschool in Dronten tijdens een publiek debat over megastallen.

Meerdere studenten gingen in debat met critici over megastallen. Zo vond een van de studenten het geen goed argument dat een burger klaagde over daling van de WOZ-waarde van zijn woning door de stank die een naburig varkensbedrijf veroorzaakt. Volgens de student zegt de WOZ-waarde niets over de werkelijke waarde van de woning. ”Een lage WOZ-waarde is belastingtechnisch juist gunstig voor u”, ging de student fel in debat.

Bleker vindt deze discussie helemaal verkeerd. Net als een discussie over wie er eerder op het platteland was: de boer of de burger. Bij deze discussie maakt Bleker zelfs een wegwerpgebaar. Hij vindt dat de veehouderij hierover helemaal niet in discussie moet gaan. ”Je moet laten zien en uitleggen wat je doet. Je moet rekening houden met je omgeving”, vindt Bleker.

Hij ervaart ook dat ’de burger’ niet zo negatief denkt over de landbouw als veel boeren denken. ”Je kan dat ook met een beetje vrolijkheid brengen. Zo heb ik tegen Mathijs van Nieuwkerk in tv-programma ’De wereld draait door’ wel eens gezegd dat er zonder de landbouw, en dus zonder de exportwaarde van 65 miljard euro, alleen een Nederland 1 zou zijn. Je moet het positief brengen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.