Home

Nieuws 241 x bekeken 7 reacties

Bleker schrikt van onderzoek Kootwijkerbroek

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker zegt geschrokken te zijn van de procedurele fouten die aan het licht zijn gekomen bij het onderzoek naar de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek in 2001. Dat zegt de bewindsman in reactie op het expert-rapport dat dinsdag is gopenbaard.

Uit het rapport blijkt dat het Centraal Veterinair Instituut tien jaar lang voor zich heeft gehouden dat er een interne tweede test is gedaan op het positieve MKZ-monster uit Kootwijkerbroek. Bij die tweede test bleek de uitkomst negatief.

De experts schrijven in hun rapport dat vier dagen nadat (op 28 maart 2001) mond- en klauwzeer was vastgesteld, een nieuwe test is gedaan.
Omdat de nieuwe testuitslag strijdig was met een eerdere (positieve) uitslag is volgens de twee experts geconcludeerd ”dat de twee monsters per ongeluk zijn verwisseld.” Maar die conclusie laat zich niet rechtvaardigen door de onderliggende gegevens, aldus de experts.

De staatssecretaris wil niet ingaan op deze ene bevinding. Hij constateert dat ondanks de procedurele fouten ook de experts tot de conclusie komen dat er mond- en klauwzeer was. Bleker wil de geconstateerde procedurele fouten meewegen in zijn beslissing over het bezwaar van Kootwijkerbroekse boeren.

Lau Jansen van de Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek zegt dat het onderzoek van de experts in elk geval weer nieuwe informatie naar boven heeft gehaald, waar de Kootwijkerbroekse boeren lange tijd om hebben gevraagd. Hij zegt dat uit de rapportage van de experts niet blijkt dat zij kennis hebben genomen van de uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en de bezwaren van Kootwijkerbroekse boeren. Volgens Jansen kunnen de conclusies van de experts – dat niet hoeft te worden getwijfeld aan de juistheid van de diagnose eind maart 2001 – niet worden gestaafd aan de hand van de bevindingen.

Jansen verwacht dat een nieuwe hoorzitting zal volgen, naar aanleiding van dit rapport.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat is het toch een rotzooitje in dit land.

 • no-profile-image

  In Den Haag beginnen ze er achter te komen dat het resultaat dat ze daar willen hebben belangrijker is dan de waarheid. Voor de overheid is het een wrede waarheid dat er geen mkz is wat in Kootwijkerbroek van begin af aan allang bekend was.

 • no-profile-image

  dat krijg je er van als je mensen zoals Diederick en Vonk onderzoek laat doen
  die zorgen eerst voor een uitkomst en gaan dan onderzoeken
  en wij??
  wij accepteren alles!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Laat die Diederick en Vonk er nou maar buiten. Kijk eerst maar eens naar Wageningen, daar is de ramp nog veel groter en daar hebben we als boer veel meer last van.

 • no-profile-image

  Een paar weken geleden heb ik melding gemaakt (een officiele klacht dus ) bij de commissie van de Europese Gemeenschappen wegens niet naleving van het gemeenschapsrecht het volgende; Nederland maakt gebruik van laboratoria die GEEN erkennig hebben. Accredatie dus. Wettelijk is dat verboden om gebruik te maken en te werken met dergelijke onderzoekmethoden. Tevens houdt Nederland zich NIET aan de voorschriften als men verdachte monsters heeft. Die worden gewoon weggegooid binnen de wettelijke termijn. ( ook uitslagen verdwijnen spoorloos) Tevens worden er overheidsgelden betaald aan sectoren waar hormonen in veevoeders zitten. Wettelijk is dat veboden. Het betreft hier ook het geldelijk gewin dat men heeft uit de opbrengsten uit de illigale handelingen die weer worden geinvesteerd en derhalve een geldelijke doorwerking kunnen hebben in de bovenwerel. Incl. de bijlages met copien uit o.a. vertrouwelijke ministerierapporten is het opgestuurde dossier 32 pagina.s. Geadviseerd werd mij door de Europese Commissie om dit ook voor te leggen aan de Nationale Ombudsman Commissie. Daar ga ik gehoor aan geven. Op 20 oktober 2011 geef ik nog ik nog inzage aan PDV ( produktschap diervoeders ) mijn dossier wat dan ook voorgelegd kan worden aan de Natioale Ombudsmancommisssie.

 • no-profile-image

  kritische lezer je moet eens een keer goed lezen
  er staat mensen ALS Diederick en Vonk
  het gaat erom dat de uitkomst van het onderzoek belangrijker is dan het onderzoek zelf
  en dan nog, als er 1 voorspelbaar en eenzijdig reageert ben jij het wel, bij het saaie af

 • no-profile-image

  In Wageningen zitten toch lieden ALS Diederick en Vonk? En nog wel erger ook. Wat is je punt?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.